záhadná přeškrtnutí aneb kontrola odkazů

Na fakultních webech je kolem 20 tisíc stránek, mezi kterými je schováno něco přes 2 tisíce nefunkčních odkazů. Z tohoto důvodu jsem na oba hlavní fakultní redakční systémy nainstaloval moduly pro automatickou kontrolu odkazů. Většinou ale závisí na tvůrcích obsahu stránek, jestli si s opravou odkazů dají práci.

Broken link checker

Tento plugin, který je instalován na WordPressu vás na špatné odkazy může přímo upozornit 3 způsoby:

  1. příklad přeškrtnutého odkazuVizuálním přešrktnutím odkazu – pokud vám tento způsob nevyhovuje, můžu jej pro konkrétní pracoviště na vyžádání vypnout.
  2. Zasláním automatického e-mailu – tyto jsou zasílány jen na adresy osob, které jsou nastaveny jako autoři stránky nebo příspěvku. Autora můžete kdykoliv podle potřeby přenastavit např. v přehledu stránek pomocí volby „rychlé úpravy“.
  3. Ve výchozí stránce pro správu webu – tzv. Nástěnce – se někde zobrazí nový blok „Broken link checker“ se souhrnnou zprávou a odkazem na přehled. Tento způsob je nejméně nápadný, proto je ve výchozím nastavení doplněn výše uvedenými možnostmi.

Pokud se rozhodnete odkazy opravit, jde to nejrychleji z přehledu špatných odkazů, kde můžete i přímo provádět úpravy bez nutnosti procházení všech stráenk. Při opravách je vhodné postupovat podle druhu chyby, která se u odkazu objeví:

  • 404 Not Found – je nejčastější – Pokud jde o dříve funkční odkaz, tak to znamená, že cílový soubor nebo stránka už na serveru není a ve většině případech ani nebude. Je třeba buď dohledat nové umístění nebo odkaz odstranit. U nových odkazů jde často o špatně zadanou adresu, např.:
    broken link checker - příklad špatných odkazů
    Všechny adresy odkazů by měly začínat typem protokolu, tj. http:// , https:// pro stránky nebo mailto: pro emailové adresy. Pokud při zadání adresy neuvedete celou adresu, může dojít k chybě.
    Oprava odkazu:
    oprava špatného odkazu
    Po opravě bude odkaz nejdéle do 1 dne automaticky překontrolován. Okamžité překontrolování lze provést přes hromadné akce – Recheck:
    okamžité překontrolování odkazu
    Pokud je překontrolovaný odkaz v pořádku, ze seznamu hned zmizí.
  • 403 Forbidden – pro přístup na stránku je třeba zadat heslo – typicky se vyskytuje u odkazů do ISu. Zde postupujte podle článku o odkazování do ISu. Vzniká pokud zapomenete, že jste se pro zobrazení stránky museli přihlásit, proto je vhodné kontrolovat funkčnost odkazů nebo rovnou kopírovat odkazy veřejných stránek v jiném prohlížeči, ve kterém nejste přihlášení.
  • 500 Internal Server Error – znamená buď problém s fungováním celého serveru nebo chybu v dynamicky vytvářené stránce. Pokud se problém týká celého serveru, tak je pravděpodobné, že správce chybu v dohledné době odstraní. Pokud se týká jen určité stránky, může být nutné správce upozornit.
  • 503 Service Unavailable – znamená dočasný problém na serveru.

Na závěr bych chtěl upozornit, že kontrola pracuje s čistě formálními technickými zprávami a nijak nekontroluje obsah cílových stránek a tedy nenahrazuje zcela ruční kontrolu odkazů.

Co se týká ostatních fakultních webů, můžu hlášení o nefunkčních odkazech přeposílat e-mailem.